De Brug en Special Olympics

curve
sors

‘Changing Lives, Changing Attitudes’

In 1963 begon Eunice Kennedy Shriver, de zus van de oud Amerikaans president John F. Kennedy met het organiseren van zomerkampen voor mensen met een verstandelijke beperking. Het succes van deze kampen leidde in 1968 uiteindelijk tot de oprichting van Special Olympics Inc. Inmiddels is Special Olympics uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie waarbij meer dan 180 landen, waaronder Nederland, zijn aangesloten.

Changing lives, changing attitudes, is de slogan die de filosofie van Special Olympics weergeeft. Het gaat tijdens alle Special Olympics activiteiten om:

Leren van en plezier beleven aan sport: genieten!

  • Sporten met en tegen anderen van eenzelfde niveau: eerlijke wedstrijden door een divisioning systeem zodat iedere sporter zijn succesbeleving kan ervaren.
  • Verbeteren van de fysieke gezondheid (conditie, motoriek) en het geven van voorlichting.
  • Evenementen met ‘allure’ volgens vaste richtlijnen wat een Special Olympics evenement tot een ‘life event’ maakt.

Door Special Olympics evenementen te organiseren wordt sport ingezet als prachtig middel om:

  • Persoonlijke ontwikkeling te bevorderen
  • Zelfvertrouwen en eigenwaarde te vergroten met emancipatie en empowerment als resultaat
  • De beeldvorming ten aanzien van mensen met een verstandelijke beperking op een positieve manier te stimuleren

De Brug onderschrijft deze doelen en vindt het daarom belangrijk eens per twee jaar een Special Olympics evenement te organiseren in Groningen.  Eerdere Special Olympics evenementen georganiseerd door De Brug provincie Groningen vonden plaats in 2000 (Special Olympics European Summer Games), 2009, 2011,  2013 en 2015.

 

Om de ontwikkelingen ook werkelijk een toegevoegde waarde voor mensen met een verstandelijke beperking te laten zijn is het nodig dat zij, wekelijks met hun sport bezig zijn. Juist door wekelijks te trainen/oefenen kunnen zij de kleine en grote stappen zetten die hun leven betekenisvoller maakt. Lokale afdelingen van De Brug organiseren wekelijks in de verschillende regio’s allerlei sport- en beweegactiviteiten.